Loelle -  Organic Beauty

Arganolja utvinns av frön från Arganträdet. Denna stam har tidigare funnits över hela norra Afrika men hittas nu endast på en mindre yta i sydvästra Marocko.
Tidigare avverkade man träden för byggmaterial, men då man upptäckt arganoljan, har det bidragit till en bättre ekonomisk sits och man väljer att istället bevara träden.
På grund av detta har man till stor del fått stopp på den hotande ökenspridningen i dessa områden. Nu mer finner man trädet på UNESCOs världsarvslista.

Arganfrukten består av ett skal, fruktkött samt frön. Frukten faller från trädet under juni och juli. För att få fram den berömda oljan, slår man först sönder skalet med en sten.
Fröna mals sedan ner till olja. Det går åt ca 9 kilo nötter för att få fram 0,3 liter olja. Tillverkningen görs för hand av berberkvinnorna i Marocko.

Sedan lång tid tillbaka har arganoljan använts inte bara i skönhetsfrämjande syfte utan också för dess medicinska egenskaper. Så tidigt som år 1219 har man funnit att arganoljan nämnts i egyptiska skrifter.
Idag, finns studier framtagna som påvisar dessa effekter, en sådan är oljans främjande i förebyggande syfte för exempelvis hjärt- och kärlsjukdomar.

Arganoljan innehåller en rad aktiva ingredienser som anses vara mycket viktiga för hundens balans och vitalitet.
Oljans antiinflammatoriska egenskaper bidrar till att påskynda läkning, motverka ärrbildning samt verka lugnande för irriterad hud, därför anses arganolja lämplig för personer med acnehud och psoriasis.
Arganoljan sägs vara cellstimulerande och revitaliserande. Hudens egna kapacitet att skydda sig förbättras med hjälp av arganoljans innehåll av antioxidanter, vitaminer, karoten och fettsyror.

Arganoljan med sin rika sammansättning av fettsyrorna omega 6 och omega 9, lämpar sig väldigt bra för huden. Huden blir mjuk och smidig då oljan hjälper till att binda fukt och kan på så sätt reducera ålderstecken och fina linjer.
Oljans fina struktur gör att den snabbt tränger in i hudens ytskick och upplevs inte kladdig, därför är den väl lämpad för området under ögonen.

En ren och äkta arganolja bör inte dofta för mycket, men ej heller vara doftfri. Man ska kunna urskilja en svag doft av nöt.
Färgen ska vara gyllene/gulaktig och klar. Förvaras mörkt och svalt. Hållbarhet 2-2,5 år. Ytterst liten mängd behövs.
Bör användas med försiktighet av nötallergiker, lyssna på läkares rekomendationer.

Loelle's Arganolja är 100% ekologisk & kallpressad, vår olja är aldrig äldre än 3 månader Vi hämtar vår olja direkt från ett kvinnokooperativ i Marocko som är ECO-certifierade av ECOCERT och aldrig via mellanhänder.
Vi stöder kvinnorna som tillverkar oljan. Vår arganolja är av högsta kvalitet och är känd från bland annat tidningarna MåBra och Expressen.
När du väljer vår produkt så bidrar du även till välfärden för människorna som arbetar med tillverkningen av oljan.

Användning på hår:
Den rena arganoljan kan användas outspädd i håret. Som hårinpackning för att återfå glans och lyster Tips: värm oljan en aning, massera in i längderna, vira en varm handduk runt håret, låt verka 20 min, tvätta ur eller låt verka över natten
Några droppar efter styling mot frissighet eller torra och klyvna hårtoppar. Att massera in i hårbotten mot klåda.

Användning på hud:
Den rena arganoljan kan användas outspädd på ansikte och kropp. Att användas som dag och nattcreme eller att blandas ut med din befintliga. Att blanda med ansiktsmask/lera, Loelles Rhassoul lera, för ett lenare resultat.
Att ha i Loelles Rosenvatten för ett mer återfuktande ansiktsvatten. Före och efter solning över hela kroppen. Som massageolja. Gör en egen bodyskrubb med kaffesump eller socker. Att smörja in torra läppar med. Mjuka upp nagelband och spruckna hälar.
Som badolja. Sammanfattningsvis kan arganoljan bidra till en rad positiva effekter Som återfettning och återfuktning av huden, stimulera ärrläkning och lindra bristningar, förhindra nedbrytning av hudens celler-
minska klåda i hårbotten, återfukta torrt och skadat hår. En allt i allo olja som bör stå i var mans badrumsskåp.


Loelle